“Bij Oase leert ze ook mensen kennen die ze dan later weer in het dorp tegenkomt.”

Ze ontmoette een Nederlander waar ze verliefd op werd. Ja, dat kan zomaar gebeuren en inmiddels woont ze alweer drie jaar in Nederland. Haar dochtertje is twee, erg lief maar ook een handenbindertje.

Ze is dus niet uit haar land gevlucht en niet als statushouder in Renkum komen wonen. Wat haar opvalt is dat er voor mensen als zij, die hier niet gedreven door omstandigheden zijn komen wonen, weinig mogelijkheden zijn als je hulp wilt bij het integratieproces. Gelukkig kan ze op maandag terecht in de bibliotheek voor taalles. Haar man werkt dan thuis en past op de kleine.

Ze heeft er van tevoren over nagedacht wat ze zou antwoorden op de vraag wat Oase haar brengt. Twee keer in de week komt ze hier en ook de kleine wordt met open armen ontvangen. Op dinsdag is er taalcafé en kan ze oefenen, oefenen en nog eens oefenen met de taal. Op donderdag is het gewoon een gezellige middag en ook dan kan ze haar Nederlands oefenen. Dit helpt haar enorm bij haar integratieproces, zo zegt ze. De baantjes die ze had toen ze net in Nederland woonde waren in die zin niet zo behulpzaam, want als je kranten rondbrengt of hand- en spandiensten verricht in een restaurant spreek je niet echt met mensen.

Bij Oase leert ze mensen kennen die ze dan later weer in het dorp tegenkomt. Op het moment dat ze zich realiseerde dat ze door het dorp liep en af en toe een bekende kon groeten dacht ze: “nu raak ik geïntegreerd!”. En wat ook belangrijk is: het zijn haar eigen vrienden en kennissen, niet die van haar echtgenoot. Ze snapt nu ook hoe het in haar geboorteland moet zijn voor mensen die vanaf het platteland in de hoofdstad komen wonen. Ze komen op voor hen onbekend terrein, maar worden niet gezien als mensen die ondersteuning nodig hebben. Ze voelen zich verloren, net als zij de eerste twee jaar.

Oh ja, nog iets: als ze een skypegesprek voert met haar zus in Roemenië, dan kan die aan de kleine meid zien of ze bij Oase geweest zijn. Die is dan vrolijker en spraakzamer dan anders.

Dit verhaal is gepubliceerd in “Een Boekje Open over Oase Oosterbeek”, Auteurs Eveline Bolt en Hans Lammers, Fotografie Arnaud Mooij, verkrijgbaar in boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek.