“Vooral als iemand goed kan luisteren is dat heel fijn.”

Wanneer ze zich meldt voor het gesprek over Oase zegt ze dat ze niet helemaal goed in vorm is. Haar gedachten zijn bij de kat, die ernstig ziek is en die ze moet laten inslapen. Dat gaat haar niet in de koude kleren zitten, maar ze wil het gesprek wel doen, ze is er nu toch.

Door nare gebeurtenissen moest ze een aantal jaar geleden Oosterbeek verruilen voor Doorwerth. Daar woont ze nu ook prettig. Aanvankelijk ging ze naar de inloop in Heelsum en toen Oase in Oosterbeek door Hans geopend werd kwam ze hierheen. Hans heeft haar door de jaren heen, toen ze het moeilijk had, fijn bijgestaan en ze wilde graag wat terug doen. Eerst kwam ze als gast, inmiddels komt ze ook als vrijwilliger. Om en om, de ene week als gast, de andere als vrijwilliger en het lukt best goed met die wisselende petten. Ze kan goed met de andere vrijwilligers overweg en ook met de meeste gasten gaat het goed.

Wanneer ze als gast binnen is, zoekt ze vooral de gezelligheid. Ze heeft namelijk geen zin de hele dag thuis achter de geraniums te zitten. En hier bij Oase zijn de mensen wat jonger dan bijvoorbeeld bij de Poort van Doorwerth waar ze in principe ook makkelijk naar toe kan nu ze daar woont.

Wat ze als vrijwilliger vooral leuk vindt is de gasten van niet-Nederlandse komaf de taal te helpen begrijpen en uit te leggen wat bepaalde woorden en uitdrukkingen betekenen. Ze heeft de kunst een beetje afgekeken van andere vrijwilligers. Ook zijn er gasten met wie ze goed kan praten, omdat ze door haar verleden veel in hun verhalen herkent en dus kan meepraten over wat ze meemaken. Dat was trouwens vooral de eerste keren ook best zwaar en vermoeiend, want je moet heel goed kunnen luisteren. Gelukkig is het niet altijd zware kost, het kan ook over koetjes en kalfjes gaan.

En… soms botst het tussen gasten, ook wel eens tussen haar en een andere gast. Aanwezige vrijwilligers moeten dan ingrijpen en voorkomen dat het escaleert. Zelf heeft ze wel eens gedacht: “of ik eruit of die ander”. Maar dat is toen goed opgevangen. Vooral als iemand goed kan luisteren is dat heel fijn.

Dit verhaal is gepubliceerd in “Een Boekje Open over Oase Oosterbeek”, Auteurs Eveline Bolt en Hans Lammers, Fotografie Arnaud Mooij, verkrijgbaar in boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek.