Het woord kloof is een veelgehoord woord in gesprekken over armoede. Meestal wordt daarmee de kloof tussen arm en rijk bedoeld, maar er is nog een kloof. Deze kloof ligt tussen mensen in armoede en de organisaties die hen willen helpen. Gelukkig wordt deze kloof ook steeds vaker erkend. In Trouw vertelde onderzoeker Olaf Simonse bijvoorbeeld waarom veel mensen geen toeslagen aanvragen en onlangs concludeerde ook De Gelderlander op basis van eigen onderzoek dat arme gezinnen veel hulp laten liggen.
Binnen de gemeente Renkum stelden 5 organisaties zich vorig jaar dezelfde vraag. Gemeente Renkum, de Rechtswinkel Renkum, het Interkerkelijk Diaconaal Platform Renkum, Renkum voor Elkaar en stichting Oase Oosterbeek vormden samen een werkgroep die dit is gaan onderzoeken. Het doel van dit onderzoek was niet zozeer het in beeld brengen van deze kloof maar het vinden van gefundeerde stappen om deze te overbruggen. Hoe konden wij binnen de gemeente Renkum onze verantwoordelijkheid nemen om te komen tot een betere aansluiting tussen onze voorzieningen en mensen die in armoede leven?
Meteen realiseerde de werkgroep dat deze vraag niet beantwoord kon worden zonder mensen in armoede zelf aan het woord te laten. Daarom zijn we in gesprek gegaan met mensen die worstelen of hebben geworsteld met armoedeproblematiek en daarbij voorzieningen hebben laten liggen. We hebben hen de vraag gesteld waarom ze deze hebben laten liggen. Hun antwoorden hebben we getoetst aan de praktijk en aan bevindingen vanuit eerder gedaan onderzoek. Zo zijn we gekomen tot conclusies die specifiek voor onze gemeente geldig zijn, maar ook breder onderbouwd en herkend worden.
De resultaten van dit lokale onderzoek onderschrijven de bekende conclusies uit ander onderzoek, maar er zijn ook nieuwe dingen ontdekt. Van praktijkervaringen in vergelijkbare gemeente leerden we dat er verschillen zijn tussen regionale en stedelijke omgeving. In de regio is de kloof groter, mensen vragen daardoor veel later hulp en de noodzaak om dan direct in actie te komen is dus ook veel groter. Ook ontdekten we dat mensen met armoede-ervaring een grote rol kunnen spelen in het toegankelijk maken van de voorzieningen voor anderen die recenter met armoede geconfronteerd zijn. Maar er is ook werk aan de winkel voor de aanbieders van voorzieningen zelf. We moeten beter leren hulp te bieden zonder daarbij de waardigheid van mensen in armoede aan te tasten.
U kunt er alles over lezen in ons onderzoeksverslag dat u hier kunt downloaden. Hoe dit onderzoek precies tot stand is gekomen kunt u hier lezen. Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen. Ook als u mee wil praten over hoe de aanbevelingen van dit onderzoek binnen de gemeente Renkum geïmplementeerd kunnen worden, komen we graag met u in contact.
Namens de werkgroep,
Jeroen van Slooten
j.vanslooten@oasemail.nl
06 – 15 19 78 48